ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Νορβηγίας κυματίζει
Φωτο: Shutterstock

Υπεράκτια αιολικά πάρκα θέλει να αποκτήσει η Νορβηγία έως το 2030

«Πρόκειται για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε καθαρή και φθηνή ενέργεια, κάτι που συνάδει με τη σημερινή κατάσταση», δήλωσε ο Εργατικός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Η νορβηγική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της για την κατασκευή υπεράκτιων ανεμογεννητριών και ελπίζει ότι οι πρώτες τουρμπίνες θα ανεγερθούν έως το 2030 έπειτα από πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων στη δυτική Ευρώπη, η σκανδιναβική χώρα στοχεύει στην κατασκευή σε δύο φάσεις, ισχύος 1.500 MW έκαστη, ενός αιολικού πάρκου όπου οι ανεμογεννήτριες θα είναι τοποθετημένες (αγκυρωμένες στον βυθό) στα νερά του νότου της Βόρειας Θάλασσας.

"Πρόκειται για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε καθαρή και φθηνή ενέργεια, κάτι που συνάδει με τη σημερινή κατάσταση" η οποία χαρακτηρίζεται από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Εργατικός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Για την πρώτη φάση αυτού του πάρκου που ονομάζεται Sørlige Nordsjø II, θα υπάρξει πρόσκληση υποβολής προσφορών και το έργο θα προορίζεται μόνο για την εθνική κατανάλωση. Η κυβέρνηση απέκλεισε πράγματι την τοποθέτηση καλωδίων με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως ζητούσαν οι βιομήχανοι που το βλέπουν ως προϋπόθεση κερδοφορίας.

Οι πρώτες τουρμπίνες αναμένεται να ανεγερθούν "στο δεύτερο μισό" της δεκαετίας, είπε ο Στέρε. Θα καλύπτουν την κατανάλωση ρεύματος 460.000 νοικοκυριών. Αργότερα, μια δεύτερη φάση του έργου θα μπορεί να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από μια μελέτη που θα ανατεθεί στη Νορβηγική Αρχή Υδάτινων Πόρων (NVE).

Η ένωση που εκπροσωπεί τις πετρελαϊκές εταιρείες -- οι οποίες συχνά είναι οι ίδιες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας -- Norsk olje og gass (Νορβηγική Ένωση Πετρελαίου και Αερίου), χαιρέτισε τις "απαραίτητες διευκρινίσεις" που έκανε η κυβέρνηση αλλά την επέκρινε επίσης ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις φιλοδοξίες της διαχωρίζοντας το αιολικό πάρκο σε δύο φάσεις.

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της θέσης της διαβεβαιώνοντας ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός θα καταστήσει δυνατή την επιτάχυνση της έναρξης του έργου. Η Norsk olje og gass εξέφρασε επίσης "έκπληξη" που δεν εισακούστηκε για την ανάγκη ενός καλωδίου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο το οποίο, σύμφωνα με αυτήν, θα επέτρεπε να γίνει το έργο χωρίς δημόσιες επιδοτήσεις.

Ένα άλλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, το οποίο θα είναι πλωτό, προβλέπεται επίσης να γίνει στα νορβηγικά ύδατα της Βόρειας Θάλασσας, αλλά δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για αυτό το έργο που ονομάζεται Utsira North, το οποίο επίσης προορίζεται για εθνική κατανάλωση.

Τα αιολικά αυτά έργα είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση, αλλά η υλοποίησή τους καθυστέρησε.

Όπως και αλλού στην Ευρώπη, μια συζήτηση μαίνεται στη Νορβηγία σχετικά με τη σκοπιμότητα σύνδεσης του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με το ευρωπαϊκό δίκτυο, μια επιλογή που, σύμφωνα με τους επικριτές, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής, που επί του παρόντος είναι υψηλή, της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Εφραίμογλου: Πλήθος ευκαιριών συνεργασίας Ελλάδας και Νορβηγίας

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε πως οι δυο χώρες αναγνωρίζουν την αξία της διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή, και η βιώσιμη ανάπτυξη.
petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία με Νορβηγία για «πράσινες» λύσεις στις δραστηριότητες υδρογονανθράκων

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της μεταμόρφωσης του νορβηγικού τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, και εφαρμογή τεχνικών και διδαγμάτων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα.
Διασυνδετήριος αγωγός αερίου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Αναλαμβάνει έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Β. Μακεδονίας

Η Σωληνουργεία Κορίνθου της Cenergy Holdings συμμετέχει στον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια, τη διασυνδεσιμότητα και την πράσινη μετάβαση στην περιοχή.