Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, προανήγγειλε ότι θα προσφύγει νομικά κατά της Wall Street Journal, αντιδρώντας έντονα σε άρθρο που, σύμφωνα με τον ίδιο, τον συκοφαντεί και του αποδίδει την αποστολή επιστολής με υπονοούμενα στον χρηματομεσίτη Τζέφρι Έπστιν το 2003.
Ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ψευδές, κακόβουλο και δυσφημιστικό».
Μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Truth Social, ο ρεπουμπλικανός ηγέτης υπογράμμισε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της Wall Street Journal, της μητρικής εταιρείας Newscorp και του ίδιου του ιδιοκτήτη της, Ρούπερτ Μέρντοκ. Επεσήμανε, επίσης, πως είχε ήδη απευθύνει σχετική προειδοποίηση «προσωπικά» πριν το άρθρο δει το φως της δημοσιότητας.
Παρά τις προειδοποιήσεις, «δημοσίευσαν παρ’ όλ’ αυτά άρθρο ψευδές, κακόβουλο και δυσφημιστικό», δήλωσε ο Τραμπ, επιμένοντας πως «αν υπήρχε το παραμικρό ψήγμα αλήθειας στην απάτη Έπστιν, θα είχε αποκαλυφθεί» προ πολλού από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Στο δημοσιευμένο άρθρο, γίνεται αναφορά σε ένα δερματόδετο άλμπουμ που δημιουργήθηκε για τον Τζέφρι Έπστιν το 2003, με αφορμή τα πεντηκοστά του γενέθλια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η βρετανίδα σύντροφός του και συνεργός, Γκιλέιν Μάξγουελ, ζήτησε από φίλους — μεταξύ αυτών τον τότε επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ — να στείλουν επιστολές με ευχές.
Η Wall Street Journal έκανε λόγο για γράμμα του Τραμπ με σεξουαλικά υπονοούμενα και έκανε αναφορά σε μια εικόνα γυμνής γυναίκας, υπογραμμίζοντας πως το πλαίσιο του γραπτού ήταν διακοσμημένο με σχέδιο σχεδιασμένο στο χέρι. Η υπογραφή του Τραμπ, σημειώνεται, τοποθετήθηκε στο κάτω μέρος της μορφής, «στο ύψος του ηβικού τριχώματος».
Ο Έπστιν διχάζει τους ρεπουμπλικάνους
Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε σε μια περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ του Τραμπ και τμήματος των υποστηρικτών του κινήματος MAGA (Make America Great Again), αναφορικά με την υπόθεση Έπστιν. Οι εξελίξεις αυτές εξέθρεψαν νέα σενάρια και εντάσεις στο δεξί πολιτικό φάσμα των ΗΠΑ.
Ο Τζέφρι Έπστιν βρέθηκε νεκρός, δια απαγχονισμού, στο κελί του στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο του 2019, λίγο πριν δικαστεί για πλήθος αδικημάτων σεξουαλικού χαρακτήρα, με επίκεντρο την κακοποίηση ανηλίκων.
Επίσημα, οι αρχές κατέληξαν σε αυτοκτονία, ωστόσο ο θάνατός του αποτέλεσε εστία ανεξάντλητων θεωριών συνομωσίας, συμπεριλαμβανομένων υπονοιών για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν να εμπλέξουν προσωπικότητες με ισχύ και πολιτική επιρροή.
Πρόσφατα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI επιβεβαίωσαν ότι δεν εντοπίστηκαν νέα στοιχεία στον φάκελο Έπστιν, απορρίπτοντας τη φημολογία περί ύπαρξης «καταλόγου πελατών» ή τεκμηριωμένων αποδείξεων εκβιασμών. Παράλληλα, τόνισαν εκ νέου ότι ο θάνατος του Έπστιν οφείλεται σε αυτοκτονία.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκάλεσε δυσαρέσκεια σε τμήμα των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι ανέμεναν αποκαλύψεις-φωτιά μετά την προεκλογική υπόσχεση της διοίκησης να διαλευκάνει σε βάθος την «βδελυρή» υπόθεση. Η απογοήτευση αυτών των προσδοκιών πυροδότησε περαιτέρω ενδοκομματική ένταση.
Ο Τραμπ, δείχνοντας σημάδια ενόχλησης από την αμφισβήτηση στο ίδιο του το «στρατόπεδο», χαρακτήρισε κάποιους ρεπουμπλικανούς ως «ηλίθιους» επειδή, όπως υποστήριξε, «παίζουν το παιγνίδι» των δημοκρατικών επικριτών του.