Το βράδυ της Τετάρτης, στις 19:00 (ώρα Νέας Υόρκης, 02:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα συμμετάσχει στο επίσημο δείπνο εργασίας που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Το δείπνο απευθύνεται στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, Χριστοδουλίδη, Γεραπετρίτη, Ντάουτι, Φιντάν και Τατάρ και θα πραγματοποιηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Την Πέμπτη 17 Ιουλίου, από τις 09:00 (τοπική ώρα Νέας Υόρκης, 16:00 Ελλάδας), θα ανοίξουν οι διμερείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τα πέντε μέρη που συμμετέχουν στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση, με τη μορφή συναντήσεων τύπου 1+1.
Οι συνεδριάσεις της ολομέλειας για την άτυπη διευρυμένη συνάντηση με αντικείμενο το Κυπριακό αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11:30 (ώρα Νέας Υόρκης, 18:30 ώρα Ελλάδας) στον 27ο όροφο του κτηρίου της Γραμματείας του ΟΗΕ, σε σχήμα 1+5. Στη 13:30 (20:30 ώρα Ελλάδας), θα παρατεθεί γεύμα εργασίας από τον Γενικό Γραμματέα στους επικεφαλής των αντιπροσωπιών, ενώ η καταληκτική συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 15:15 (22:15 Ελλάδα).
Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, ο Κόλιν Στιούαρτ, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ενημέρωσε σε κλειστή συνεδρίαση τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τρέχουσες εξελίξεις στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ενημέρωση του κ. Στιούαρτ βασίστηκε στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Καλές Υπηρεσίες και τη Ειρηνευτική Δύναμη ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτή ήταν η τελευταία του ενημέρωση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς αναμένεται σύντομα να ολοκληρώσει τη θητεία του και να αναχωρήσει από την Κύπρο τον Αύγουστο.
Διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ αναφέρουν ότι, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των καθηκόντων του, ο κ. Στιούαρτ μοιράστηκε με τα κράτη-μέλη προσωπικές εμπειρίες που αποκόμισε ως Ειδικός Αντιπρόσωπος στην Κύπρο. Όπως τόνισε, το βασικό εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας αποτελεί η «βαθιά δυσπιστία και η απουσία εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο κ. Στιούαρτ ανέδειξε ως κυρίαρχη πρόκληση το γεγονός ότι τα δύο μέρη υιοθετούν διαφορετικά αφηγήματα, ενώ – όπως δήλωσε – και οι δύο πλευρές επικαλούνται «αδικίες».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ελληνική αντιπροσωπεία, παραμένοντας συνεπής στις πάγιες θέσεις της χώρας για το Κυπριακό ζήτημα, υπέβαλε ερωτήματα στον Ειδικό Αντιπρόσωπο, καθώς εξέφρασε ενστάσεις σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων και της πραγματικότητας στο νησί.
Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προσδοκούν σημαντική πρόοδο από τη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου στη Νέα Υόρκη. Όπως επισημαίνουν, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη ουσιαστικών προόδων στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.