Σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτα Κακλαμάνη, και του πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Omar Amer Youssef.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το μεταναστευτικό ζήτημα, αναδεικνύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Αιγύπτου για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι «η Αίγυπτος αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, διαδραματίζοντας καθοριστικό γεωστρατηγικό ρόλο στη Μεσόγειο, την Εγγύς Ανατολή και την Αφρική».
Παράλληλα, τόνισε τις ισχυρές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, επισημαίνοντας τη σημασία διατήρησης της συνεργασίας, ιδιαίτερα υπό το φως των σύγχρονων γεωπολιτικών εξελίξεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρόεδρο της Βουλής στο καθεστώς της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά. Ο κ. Κακλαμάνης μετέφερε την ανησυχία του για την προστασία του ιστορικού αυτού μνημείου, κάνοντας λόγο για τον «σεβασμό που οφείλουμε να δείξουμε στο παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι», ενώ υπενθύμισε την επίσημη επιστολή που απέστειλε προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης Omar Amer Youssef διαβεβαίωσε ότι η Αγία Αικατερίνη θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό το υπάρχον καθεστώς, διατηρώντας τον θρησκευτικό και λατρευτικό χαρακτήρα της.
Υπογράμμισε επίσης πως δεν προβλέπεται καμία διατάραξη στη ζωή των μοναχών και πως η προστασία της μονής παραμένει σταθερή προτεραιότητα για την αιγυπτιακή πλευρά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, με προτάσεις για ενεργοποίηση των ομάδων φιλίας μεταξύ των δύο κρατών.
Ο πρέσβης μεταβίβασε επισημη πρόσκληση του προέδρου της Αιγυπτιακής Βουλής για επίσκεψη του κ. Κακλαμάνη στο Κάιρο, η οποία έγινε αποδεκτή, με τον σχετικό προγραμματισμό να γίνεται μέσω των αρμόδιων διπλωματικών διαύλων.
Ο κ. Omar Amer Youssef στάθηκε ακόμα στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη μετανάστευση, επισημαίνοντας πως οι αιγυπτιακές αρχές έχουν συμβάλει στη μείωση των μεταναστευτικών ροών από τις ακτές της χώρας.
Τόνισε ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ζητώντας ταυτόχρονα την υποστήριξη της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση των προκλήσεων που προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής, πρέσβης Κωνσταντίνος Οικονομίδης.