Νομοσχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών από κορυφαία μέλη της ομάδας ελληνικών υποθέσεων του Κογκρέσου. Πρόκειται για τη διακομματική πρωτοβουλία με τίτλο «Νόμος για την Καταγραφή της Συνεργασίας Ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας», η οποία προβλέπει διερεύνηση δυνατοτήτων για περαιτέρω ανάπτυξη της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών νησιών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο εκάστοτε Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα οφείλει να συντάσσει και να υποβάλλει στο Κογκρέσο αναλυτική έκθεση, αναδεικνύοντας νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτήν θα περιγράφονται λεπτομερώς τα δικαιώματα των στρατιωτικών βάσεων που παρέχονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία ήδη επιτρέπει πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
Στρατηγική σημασία της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τους βουλευτές Γκρέις Μενγκ, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή οδηγούν το Πεντάγωνο στην ενίσχυση της στρατιωτικής του παρουσία στη περιοχή. «Η δραστηριότητα σε βάσεις όπως η Αλεξανδρούπολη και ο Κόλπος της Σούδας υπήρξε βασικός πυλώνας της προβολής ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή», επισημαίνουν, αναφερόμενοι τόσο στη στήριξη της εφοδιαστικής αλυσίδας όσο και στον συνεχιζόμενο ανεφοδιασμό της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται πως πριν από έναν χρόνο, η βουλευτής Γκρέις Μενγκ είχε καταθέσει σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024, που υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Δηλώσεις βουλευτών για τη σημασία του νομοσχεδίου
Γκρέις Μενγκ:
«Η υποστήριξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ήταν προτεραιότητά μου από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Κογκρέσο. Το Κουίνς φιλοξενεί μια ισχυρή και ενεργή ελληνική κοινότητα την οποία είμαι περήφανη να εκπροσωπώ. Αυτή η νομοθεσία θα ενισχύσει τον δεσμό των εθνών μας στηρίζοντας την ισχυρή αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και διευρύνοντας τους ορίζοντες συνεργασίας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την υποστήριξη των συμμάχων μας και την αντιμετώπιση των αντιπάλων μας. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους μας και το Κογκρέσο πρέπει να συνεχίσει να χτίζει αυτήν τη συνεργασία, τιμώντας παράλληλα και τις ελληνικές κοινότητές μας».
Γκας Μπιλιράκης:
«Η στρατηγική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Ως ακρογωνιαίος λίθος της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ασφάλεια, στην αντιμετώπιση κακόβουλων επιρροών και στη στήριξη της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Ο εν λόγω νόμος είναι καθοριστικός ώστε η αμοιβαία επωφελής συμμαχία παραμείνει ισχυρή και διαφανής. Με την εμβάθυνση της διατλαντικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, επιβεβαιώνουμε την κοινή δέσμευση για ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία. Η ενίσχυση των δεσμών με την Ελλάδα διασφαλίζει επίσης μια ελεύθερη και σταθερή Ευρώπη».
Ντίνα Τάιτους:
«Η σχέση ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας δεν πρέπει να υποτιμάται. Ενώνω τις δυνάμεις μου με τους συναδέλφους για να διασφαλίσουμε ότι το Κογκρέσο λαμβάνει επαρκή ενημέρωση σχετικά με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και τη δυνατότητα ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, διατηρώντας ζωντανή τη διμερή μας συνεργασία».
Νικόλ Μαλλιωτάκη:
«Συντάσσομαι με τους συναδέλφους μου στην πρωτοβουλία που εμβαθύνει τη συμμαχία ασφαλείας ΗΠΑ-Ελλάδας. Ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών δεσμών σημαίνει θωράκιση της ασφάλειας των ΗΠΑ, αποτροπή επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνωση της σταθερότητας στην περιοχή. Το νομοσχέδιο προβλέπει τακτικές αναθεωρήσεις της διάταξης δυνάμεων μας, επισφραγίζοντας τη στρατηγική αξία θέσεων όπως η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη. Βασικός στόχος να διασφαλιστεί η Ανατολική Μεσόγειος και οι κοινές δημοκρατικές μας αξίες για το μέλλον».
Υποστήριξη από ομογενειακές και αμερικανικές οργανώσεις
Τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία στηρίζουν ενεργά το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC), το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) και η οργάνωση ΑΧΕΠΑ, αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό της ρόλο στην ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ.
Έντι Ζεμενίδης – Εκτελεστικός Διευθυντής HALC:
«Εδώ και μια δεκαετία, το Κογκρέσο οδηγεί σε μια πρωτοφανή σύσφιξη των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας. Η βουλευτής Μενγκ έχει κατανοήσει τον κομβικό ρόλο των βάσεων του MDCA, με το παρόν νομοσχέδιο να αναμένεται να αναβαθμίσει περαιτέρω το πλεονέκτημα αυτό οδηγώντας τη σχέση στο επόμενο επίπεδο».
Αλεξάντερ Κριστόφορ – Διευθυντής Νομοθετικών Υποθέσεων AHI:
«Το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο στηρίζει την ακούραστη προσπάθεια της Γκρέις Μενγκ για την προώθηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα της διμερούς συνεργασίας. Με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν κρίσιμες πληροφορίες για την καλύτερη εκμετάλλευση των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, όπως η Αλεξανδρούπολη».
Σάββας Τσίβικος – Υπάτος Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ:
«Η ετήσια έκθεση για τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αμοιβαία συνεργασία. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα υπερβαίνει σταθερά τον στόχο του 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες. Η συμμαχία και ο συντονισμός στην Ανατολική Μεσόγειο είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Η ΑΧΕΠΑ επικροτεί και στηρίζει την ταχεία ψήφιση του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο».