ΓΔ: 1968.81 -0.08% Τζίρος: 2.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:31:33
Γερμανικό Κοινοβούλιο
Φωτογραφία Shutterstock

Γερμανία: Τέλος στη χρηματοδότηση ΜΚΟ για διασώσεις στη Μεσόγειο

Το Βερολίνο σταματά τη χρηματοδότηση οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη θαλάσσια διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο, προκαλώντας αντιδράσεις ΜΚΟ και φορέων.

Σημαντικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας να διακόψει τη χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη θαλάσσια διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο. 

Η απόφαση ενσωματώνεται στο νέο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Bundestag και προβλέπει την κατάργηση των αντίστοιχων κονδυλίων, που μέχρι σήμερα στήριζαν οργανώσεις όπως οι SOS Humanity, Sea-Eye και SOS Méditerranée.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, υπερασπίστηκε την απόφαση δηλώνοντας ότι «δεν θεωρεί πως η διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΞ», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την πρόθεση της Γερμανίας να συνεχίσει να υποστηρίζει τον ανθρωπισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Όπως σημείωσε, η εξωτερική πολιτική της χώρας του θα επικεντρωθεί στη διπλωματική πρόληψη των μεταναστευτικών ροών και στη βοήθεια σε περιοχές με επείγουσες ανάγκες, όπως το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν.

Η απόφαση αυτή έρχεται να ανατρέψει τη δέσμευση της προηγούμενης περιόδου, κατά την οποία είχαν εγκριθεί δύο εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη στήριξη οργανώσεων διάσωσης για το διάστημα 2023-2026. 

Αρχικά, η χρηματοδότηση κατευθυνόταν αποκλειστικά σε γερμανικές πρωτοβουλίες, αλλά μετά από κριτική, μέρος των κονδυλίων παραχωρήθηκε στην καθολική κοινότητα του Σαντ Εγκίντιο για την υποστήριξη προσφύγων στην Ιταλία.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των ΜΚΟ. Ο διευθύνων σύμβουλος της SOS Humanity, Τιλ Ρούμενχολ, χαρακτήρισε την απόφαση «παράλογη», τονίζοντας πως «τεράστια ποσά δαπανώνται για την αποτροπή της μετανάστευσης, ενώ η οικονομική στήριξη της διάσωσης ζωών θεωρείται υπερβολική»

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οργανώσεις πολιτών έχουν σώσει περισσότερες από 175.000 ζωές από το 2015, την ώρα που τα κρατικά μέσα παρέμεναν ανενεργά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μεσόγειος αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), από το 2014 πάνω από 32.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται κατά τον διάπλου. Μόνο μέσα στο 2024, καταγράφηκαν 748 θάνατοι ή αγνοούμενοι.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, υπό την Αναλένα Μπέρμποκ, είχε στηρίξει τις πρωτοβουλίες αυτές, όμως αντιμετώπισε κριτική από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία κατηγορούσε τις ΜΚΟ για ενίσχυση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η απόφαση να σταματήσει η χρηματοδότηση έρχεται σε μία περίοδο που οι ανθρωπιστικές ανάγκες παραμένουν αυξημένες, ενώ εντείνεται και ο δημόσιος διάλογος για τον ρόλο των ΜΚΟ και των κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν πλήρωνε ΜΚΟ για δράσεις σε βάρος γερμανικών εταιριών

Σύμφωνα με τη Welt am Sonntag, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται ότι χρηματοδότησε περιβαλλοντικές οργανώσεις για να κινηθούν κατά γερμανικών εταιρειών, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη στήριξη της κοινής γνώμης στην κλιματική πολιτική της ΕΕ.
Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Λίντνερ δεν αποκλείει την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού

«Η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας για την Γερμανία. Αλλά κάποια στιγμή μια κυβέρνηση είναι επίσης πιθανό να αποτελεί μέρος του προβλήματος» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και αρχηγός των Φιλελευθέρων.