ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Φώτο: Shutterstock

Ερντογάν: Δεν εγκαταλείψαμε τα F-35 – Ελπίζουμε σε επιστροφή στο πρόγραμμα

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στην επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35, ενώ αναπτύσσει εγχώριο σύστημα αεράμυνας και επιδιώκει επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι ο αποκλεισμός της χώρας του υπήρξε άδικος. Όπως τονίζει, το θέμα έχει τόσο τεχνική όσο και πολιτική διάσταση και παραμένει αντικείμενο ενεργών διαβουλεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ολλανδία, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, λέγοντας πως παρά τις διακυμάνσεις τους, παραμένουν στρατηγικής σημασίας.

 «Δεν έχουμε παραιτηθεί από τα F-35. Συζητάμε με τους συνομιλητές μας την πρόθεσή μας να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα. Η αποβολή μας ήταν άδικη και δεν συνάδει με το πνεύμα της Συμμαχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας, ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι δεν περιορίζεται στο ρωσικό σύστημα S-400, που αποτέλεσε τη βασική αιτία αποβολής από το πρόγραμμα των F-35. 

Αντίθετα, ανέφερε πως η Άγκυρα υλοποιεί έναν ευρύτερο σχεδιασμό για πολυεπίπεδη άμυνα, αξιοποιώντας και εγχώρια συστήματα όπως τα Siper, Korkut, Hisar και Sungur. 

«Στόχος μας είναι ένα ολοκληρωμένο “σύστημα συστημάτων”, όπου αισθητήρες, ηλεκτρονικά και πυραυλικά συστήματα λειτουργούν αρμονικά», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του για «μια νέα εποχή» συνεργασίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην άμεση και «τηλεφωνική διπλωματία» με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Παράλληλα, χαιρέτισε τον ρόλο του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη βελτίωσης των οικονομικών και περιφερειακών συνεργασιών.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι ο απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να φιλοξενήσει συνάντηση ηγετών Ρωσίας και Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα εμπιστεύονται την Άγκυρα ως διαμεσολαβητή. 

Μάλιστα, φέρεται να μετέφερε στον Ντόναλντ Τραμπ την πρόθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα, με τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο να απαντά θετικά.

Κλείνοντας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία παραμένουν κρίσιμες, καθώς η Τουρκία επιμένει να μεταφέρει τις ανησυχίες της σχετικά με τις κουρδικές δυνάμεις (SDF) στις ΗΠΑ. Στη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, επανέφερε και το Κυπριακό ζήτημα, επιδιώκοντας, όπως είπε, ειλικρινή διάλογο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Erdogan-NATO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αναβαθμίζεται επικίνδυνα η Τουρκία, γιατί έχει μείνει πίσω η Ελλάδα

Γιατί η Ευρώπη θέλει την Τουρκία σε ηγετικό ρόλο στην ειρηνευτική δύναμη της Ουκρανίας, ενώ η Ελλάδα έχει εξαιρεθεί από τη συμμαχία των προθύμων. Πώς η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει γίνει περιζήτητη από τους Ευρωπαίους.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Εξετάζουμε με Τραμπ μια μεγάλη συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας για drones

Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι συζητούν πιθανή συμφωνία: η Ουάσιγκτον θα αγοράσει ουκρανικά drones δοκιμασμένα στη μάχη, ενώ το Κίεβο θα προμηθευτεί αμερικανικά όπλα, αποκάλυψε ο Ζελένσκι στη New York Post.