Σε δραματικούς τόνους εξελίχθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η αντιπαράθεση Ιράν–Ισραήλ λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις με διεθνείς ανησυχίες για αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και κλονισμό του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης πυρηνικών όπλων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι ο κόσμος δεν οδεύει σταδιακά αλλά «τρέχει προς την κρίση». Ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός και επιστροφή στη διπλωματία, κάνοντας λόγο για ιστορικές επιλογές που θα κρίνουν το μέλλον της ασφάλειας.
Κεντρικό ζήτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αν και η Τεχεράνη δηλώνει πως δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ο Γκουτέρες μίλησε για «έλλειμμα εμπιστοσύνης» που απαιτεί αξιόπιστο και επαληθεύσιμο μηχανισμό ελέγχου μέσω της Συνθήκης Μη Διάδοσης (NPT).
Η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, παρουσίασε μία σκοτεινή αποτύπωση της κατάστασης στο πεδίο, σημειώνοντας ότι η έκταση των επιθέσεων είναι πρωτοφανής.
Το Ισραήλ φέρεται να έχει πλήξει άνω των 100 ιρανικών στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενώ το Ιράν έχει ανταποδώσει με αεροπορικά χτυπήματα σε κρίσιμες ισραηλινές υποδομές.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ιράν, 224 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 2.500 έχουν τραυματιστεί. Από την ισραηλινή πλευρά, επιβεβαιώνονται 24 θάνατοι και 915 τραυματισμοί. «Βρισκόμαστε στο χείλος μιας γενικευμένης ανθρωπιστικής κρίσης», σημείωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, προειδοποίησε για σοβαρούς κινδύνους μετά τα πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Στο Νατάνζ, στο Ισφαχάν, στο Χοντάμπ και σε άλλες περιοχές έχουν καταγραφεί εκτεταμένες ζημιές σε κρίσιμες υποδομές.
Ο Γκρόσι ανέφερε πως δεν υπάρχει προς το παρόν ραδιολογική διαρροή, όμως προειδοποίησε ότι τυχόν πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ ή διακοπή ρεύματος θα μπορούσε να προκαλέσει «τήξη πυρήνα» με ανυπολόγιστες συνέπειες. Επανέλαβε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει να αποτελούν στόχο πολέμου και ότι ο IAEA είναι έτοιμος να αναλάβει δράση όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Η σύγκρουση έχει αρχίσει να επεκτείνεται γεωγραφικά. Αναφορές κάνουν λόγο για ρίψεις πυραύλων από τους Χούθι της Υεμένης, αναταραχές στο Ιράκ και στη Συρία, καθώς και αυξημένες εντάσεις με ένοπλες οργανώσεις στον Λίβανο.
Το τελικό μήνυμα από πλευράς ΟΗΕ είναι σαφές: «Υπάρχει ακόμη δρόμος για τη διπλωματία», δήλωσε ο Γκρόσι. «Αν δεν αδράξουμε αυτή την ευκαιρία, η εναλλακτική θα είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος και ένας διαρκής πυρηνικός κίνδυνος που θα υπονομεύσει το διεθνές σύστημα ασφάλειας».