ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Τουρκία: Θέλουμε ίση συμμετοχή στο αμυντικό ταμείο SAFE της ΕΕ

Ο Υπ. Άμυνας της Τουρκίας ζητά πρόσβαση της Άγκυρας στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι περιορισμοί αποκλείουν πολύτιμες δυνατότητες της Τουρκίας από την αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Η Τουρκία σκοπεύει να πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους ώστε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που συνδέονται με τις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ στο Reuters. 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Άγκυρα επιδιώκει να συμμετάσχει στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς κατέχει κρίσιμες τεχνολογίες σε τομείς όπως τα UAVs, τα ραντάρ, οι πύραυλοι και η αεράμυνα, σε μια περίοδο όπου η ΕΕ προχωρά στη δημιουργία του ταμείου SAFE ύψους 150 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, οι όροι του ταμείου απαιτούν το 65% της χρηματοδότησης να πηγαίνει σε εταιρείες της ΕΕ, του ΕΟΧ ή της Ουκρανίας, αποκλείοντας έτσι χώρες όπως η Τουρκία.

Ο Γκιουλέρ χαρακτήρισε λανθασμένες τις πιέσεις, όπως αυτή της Ελλάδας να αρθεί το casus belli για να επιτραπεί η τουρκική πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια, τονίζοντας ότι διμερείς διαφορές δεν πρέπει να εμποδίζουν πολυμερή σχήματα. 

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για τους S-400 και να επιτρέψει την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35. 

Παρότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να αποσύρει τους S-400, η επανένταξη θεωρείται πιθανή αν αρθούν οι κυρώσεις. Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με «οραματιστές Ευρωπαίους εταίρους», εντός ή εκτός SAFE.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άρμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου της Ελλάδας με Τουρκία για τα δισεκατομμύρια του SAFE

Χρηματοδότηση με τα φθηνά δάνεια του προγράμματος SAFE, ύψους 150 δισ. ευρώ, διεκδικούν πλέον και οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες. Ποια αναχώματα στήνει η ελληνική διπλωματία, ποιες παγίδες κρύβει η ερμηνεία του κανονισμού για το SAFE.
opla-weapon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

SAFE: Τα 150 δισ. για την άμυνα και το... «φρενάρισμα» της Τουρκίας

Σε όπλα που λείπουν από την Ευρώπη, όπως φάνηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα κατευθυνθούν τα φθηνά δάνεια 150 δισ. του προγράμματος SAFE. Πώς θα επιχειρήσει η ελληνική διπλωματία να «φρενάρει» τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί η Τουρκία απέχει πολύ από το να καταστεί μια αξιόπιστη μεσαία δύναμη

Η Τουρκία επιδιώκει ρόλο περιφερειακής μεσαίας δύναμης. Είναι όμως ικανή να τον υποστηρίξει ή αποτελεί ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα με προπαγανδιστικά στοιχεία; Γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος.*
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan-NATO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αναβαθμίζεται επικίνδυνα η Τουρκία, γιατί έχει μείνει πίσω η Ελλάδα

Γιατί η Ευρώπη θέλει την Τουρκία σε ηγετικό ρόλο στην ειρηνευτική δύναμη της Ουκρανίας, ενώ η Ελλάδα έχει εξαιρεθεί από τη συμμαχία των προθύμων. Πώς η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει γίνει περιζήτητη από τους Ευρωπαίους.