Η Τουρκία σκοπεύει να πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους ώστε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που συνδέονται με τις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ στο Reuters.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Άγκυρα επιδιώκει να συμμετάσχει στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς κατέχει κρίσιμες τεχνολογίες σε τομείς όπως τα UAVs, τα ραντάρ, οι πύραυλοι και η αεράμυνα, σε μια περίοδο όπου η ΕΕ προχωρά στη δημιουργία του ταμείου SAFE ύψους 150 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι όροι του ταμείου απαιτούν το 65% της χρηματοδότησης να πηγαίνει σε εταιρείες της ΕΕ, του ΕΟΧ ή της Ουκρανίας, αποκλείοντας έτσι χώρες όπως η Τουρκία.
Ο Γκιουλέρ χαρακτήρισε λανθασμένες τις πιέσεις, όπως αυτή της Ελλάδας να αρθεί το casus belli για να επιτραπεί η τουρκική πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια, τονίζοντας ότι διμερείς διαφορές δεν πρέπει να εμποδίζουν πολυμερή σχήματα.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για τους S-400 και να επιτρέψει την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.
Παρότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να αποσύρει τους S-400, η επανένταξη θεωρείται πιθανή αν αρθούν οι κυρώσεις. Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με «οραματιστές Ευρωπαίους εταίρους», εντός ή εκτός SAFE.