ΓΔ: 1954.82 -0.79% Τζίρος: 13.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:55:33
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
Το άγαλμα της ανεξαρτησίας και η σημαία της Ουκρανίας ως σύμβολα ελευθερίας στο Κίεβο.

Στήριξη στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ από Ανατολικούς και Βόρεια Ευρώπη

Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιλέξει το μέλλον της, δήλωσαν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξή τους στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι σκανδιναβικές χώρες, οι χώρες της Βαλτικής και της Κεντρικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν, ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία, δήλωσαν οι ηγέτες της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Λιθουανίας μετά τη σύνοδο κορυφής των λεγόμενων Β9 και των σκανδιναβικών χωρών.

Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ διακήρυξαν την υποστήριξη τους στη «μη αναστρέψιμη πορεία» της Ουκρανίας προς την ένταξη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Ουάσιγκτον. 

Ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει έκτοτε ότι η υποστήριξη εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ της υποψηφιότητας της Ουκρανίας ήταν αιτία του πολέμου και ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος.

Οι όροι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία περιλαμβάνουν την απαίτηση, οι δυτικοί ηγέτες να δεσμευτούν γραπτώς ότι θα σταματήσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και ότι θα άρουν ένα μεγάλος μέρος των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στην Ρωσία, είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Πολωνία, η Ρουμανία και η Λιθουανία, μετά την συνάντηση με τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών, των χωρών της Βαλτικής και της Κεντρική Ευρώπης στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ανακοίνωσαν ότι η ομάδα τους παραμένει προσηλωμένη στην πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ζήτησε περαιτέρω πίεση στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων κυρώσεων.

«Παραμένουμε σταθεροί στη συμμαχική απόφαση και δέσμευση σχετικά με τη μη αναστρέψιμη πορεία της Ουκρανίας προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ. 

Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιλέξει τις δικές της ρυθμίσεις ασφαλείας και να αποφασίσει για το μέλλον της, απαλλαγμένη από εξωτερικές παρεμβάσεις», ανέφεραν σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων στη συνάντηση.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη αργότερα αυτό το μήνα, συμμετείχαν η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

drone-mi epandromeno aeroskafos
ΔΙΕΘΝΗ

Ανεξέλεγκτα ιπτάμενα αντικείμενα στον εναέριο χώρο της Πολωνίας

Τον Δεκέμβριο του 2023 η Πολωνία ανέφερε ότι ένας ρωσικός πύραυλος μπήκε στον εναέριο χώρο της. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς ένα αντικείμενο βρέθηκε σε ένα δάσος κοντά στο χωριό Ζάμοτς και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν ρωσικός πύραυλος.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Θρίλερ με τον πύραυλο στην Πολωνία: Ήταν ρωσικός, δηλώνει η Βαρσοβία

Οι πολωνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο πύραυλος που προκάλεσε τον θάνατο δύο πολιτών ήταν ρωσικός, αλλά προς το παρόν δεν γίνεται λόγος για σκόπιμη ενέργεια. Εκτάκτως συνεδριάζουν το G-7 και το NATO. Για τρομοκρατία μιλά ο Ζελένσκι.