Σε μια ακόμη αύξηση της παραγωγής τον Ιούνιο συμφώνησε ο ΟΠΕΚ+, επιταχύνοντας την αναβίωση της προσφοράς για δεύτερο μήνα, καθώς οι ηγέτες του ομίλου επιδιώκουν να επιπλήξουν τα μέλη που υπερπαράγουν, σε μια αλλαγή στρατηγικής που έχει ήδη οδηγήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου σε πτώση.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, Ισχυρά κράτη με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία συμφώνησαν το Σάββατο να προσθέσουν 411.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα, όπως δήλωσαν αντιπρόσωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν και συζητώντας ιδιωτικές πληροφορίες. Η αύξηση αντικατοπτρίζει μια παρόμοια αύξηση που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν η ομάδα πήρε την αιφνιδιαστική απόφαση να επαναφέρει τριπλάσια ποσότητα από τον προγραμματισμένο για τον Μάιο.
Οι traders αργού πετρελαίου προετοιμάζονταν ήδη για μια μεγάλη αύξηση, αφότου η Σαουδική Αραβία έδειξε τις τελευταίες εβδομάδες ότι ήταν πρόθυμη να αποδεχτεί μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου. Ωστόσο, αυτό βασίζεται σε μια δραματική αντιστροφή των τελευταίων μηνών από τη μακροχρόνια θέση του καρτέλ να υπερασπίζεται τις τιμές του πετρελαίου, εγείροντας ερωτήματα για το μέλλον της συμμαχίας και πυροδοτώντας εικασίες για έναν πόλεμο τιμών.
Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι η αλλαγή στρατηγικής προέκυψε επειδή οι Σαουδάραβες κουράστηκαν από την υπερπαραγωγή από μέλη όπως το Καζακστάν και το Ιράκ και επέλεξαν να τους επιβάλουν πειθαρχία μέσω της οικονομικής «εφίδρωσης» της πτώσης των τιμών.
«Ο ΟΠΕΚ+ μόλις έριξε βόμβα στην αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Χόρχε Λεόν, αναλυτής της Rystad Energy A/S, ο οποίος εργαζόταν προηγουμένως στη γραμματεία του ΟΠΕΚ. «Με αυτήν την κίνηση, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να τιμωρήσει την έλλειψη συμμόρφωσης, ιδίως από το Καζακστάν, αλλά και να ευνοήσει την πίεση του Τραμπ για χαμηλότερες τιμές πετρελαίου».
Το Ριάντ επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ , ο οποίος θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή αυτόν τον μήνα και έχει καλέσει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών να μειώσει το κόστος των καυσίμων. Ο Τραμπ διεξάγει επίσης ασταθείς συνομιλίες για μια πυρηνική συμφωνία με τον πολιτικό αντίπαλο του Ριάντ και μέλος του ΟΠΕΚ, το Ιράν .
Οι τιμές του πετρελαίου τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση φτάνοντας κοντά στα 61 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο την Παρασκευή, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών, καθώς η στροφή της Σαουδικής Αραβίας ενέτεινε τους φόβους για την επιβολή δασμών από τον Τραμπ κατά της Κίνας - του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο - και άλλων μεγάλων οικονομιών.
Ακόμη και πριν ο ΟΠΕΚ+ αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή, οι αγορές πετρελαίου αντιμετώπισαν πλεόνασμα το 2025 λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής ζήτησης και της άφθονης αμερικανικής προσφοράς.
Η πτώση των τιμών απειλεί τις πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσουν να υπακούσουν στην έκκληση του Τραμπ για «γεώτρηση, μωρό μου, γεώτρηση» προς μια νέα εποχή αμερικανικής ενεργειακής κυριαρχίας. Προμηνύει επίσης ζημιές για τα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των Σαουδαράβων.
Το βασίλειο έχει ήδη αναγκαστεί να μειώσει τις επενδύσεις σε έργα που βρίσκονται στην καρδιά των σχεδίων του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για οικονομικό μετασχηματισμό, όπως η φουτουριστική πόλη Νεόμ.
Οι προοπτικές για τις χώρες της Μέσης Ανατολής υποβαθμίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εκτιμά ότι το Ριάντ χρειάζεται τιμές πετρελαίου άνω των 90 δολαρίων για να καλύψει τις κυβερνητικές δαπάνες.
Μέχρι στιγμής, η «εφίδρωση» φαίνεται να έχει σημειώσει μικρή επιτυχία στην αναμόρφωση των παραγωγών της συμμαχίας. Ενώ το Ιράκ καταβάλλει κάποια προσπάθεια να σεβαστεί τους στόχους του, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το Καζακστάν, την πιο κραυγαλέα απάτη ποσοστώσεων του οργανισμού, η οποία και προκάλεσε την οργή του Ριάντ.
Το Καζακστάν έχει ελάχιστα περιθώρια να περιορίσει τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Chevron Corp. και η Eni SpA, καθώς εργάζονται σε έργα για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, και άτομα που γνωρίζουν το θέμα έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι η χώρα δεν τους έχει καν ζητήσει να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους. Η Αστάνα ξεπέρασε τον στόχο της στον ΟΠΕΚ+ κατά 422.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου.
Η στροφή του ΟΠΕΚ+ προς το άνοιγμα των βαλβίδων σηματοδοτεί μια απότομη αλλαγή για τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν , ο οποίος έχει προτρέψει τον οργανισμό να επιδείξει προσοχή κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του. Πρόκειται για μια στρατηγική που μοιάζει περισσότερο με τον σύντομο πόλεμο που διεξήγαγε εναντίον της Ρωσίας, το 2020.
Η στάση της Μόσχας απέναντι στην στροφή προς τη Σαουδική Αραβία παραμένει ασαφής. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να χρειάζεται έσοδα από το πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του εναντίον της γειτονικής Ουκρανίας, αλλά οι θερμότερες σχέσεις του με τον Τραμπ μπορεί να προσφέρουν την προοπτική άρσης των κυρώσεων που έχουν εμποδίσει το ρωσικό εμπόριο πετρελαίου.