ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τουρκικό περιπολικό όχημα
Φωτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Ανησυχία για τη φυλάκιση 7 δημοσιογράφων λόγω διαδηλώσεων στη Τουρκία

Η Τουρκία συγκλονίζεται από ένα κίνημα αμφισβήτησης του οποίου ηγούνται οι νέοι. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα, μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέφρασε σήμερα «ανησυχία» για τη μεταστροφή της τουρκικής δικαιοσύνης η οποία διέταξε εντέλει τη φυλάκιση επτά δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και ενός φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις.

«Είναι ανησυχητικό το ότι οι αρχικές αποφάσεις ενός δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης να αφήσει ελεύθερους τους δημοσιογράφους ακυρώθηκαν αμέσως έπειτα από παρέμβαση εισαγγελέα, σύμφωνα με δικηγόρους και εκπροσώπους τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, η Λιζ Τρόσελ, σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα πρέπει να διασφαλιστούν η ασφάλεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που ασκούν τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, μεταξύ των οποίων και όταν καλύπτουν σημαντικές διαδηλώσεις, όπως εκείνες της Κωνσταντινούπολης», πρόσθεσε.

Η Τουρκία συγκλονίζεται από ένα κίνημα αμφισβήτησης του οποίου ηγούνται οι νέοι. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα, μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κύριου αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε και πάλι ότι δεν θα υποχωρήσει απέναντι στον «τρόμο του δρόμου» όπως είπε.

Μέσα σε μία εβδομάδα, η αστυνομία προσήγαγε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε παράνομες συγκεντρώσεις, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, 172 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες ημέρες για προκλήσεις και βία ή για απόκρυψη του προσώπου τους στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Μεταξύ αυτών που έχουν φυλακιστεί είναι επτά δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), που κατηγορούνται από τις αρχές ότι έλαβαν μέρος και αυτοί σε απαγορευμένες συγκεντρώσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου Φαμπρίς Φρις κάλεσε χθες, Τρίτη, το βράδυ σε "ταχεία απελευθέρωση" του φωτογράφου του AFP που μεταφέρθηκε στη φυλακή. «Ο Γιασίν Ακγκιούλ δεν διαδήλωνε, κάλυπτε ως δημοσιογράφος μία από τις πολλές συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα από την Τετάρτη, 19 Μαρτίου», είπε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου "δεν είναι παρούσα στην Τουρκία, αλλά έχουμε λάβει πολλές αξιόπιστες αναφορές που κάνουν λόγο για σύλληψη δώδεκα δημοσιογράφων, περιλαμβανομένων συλλήψεων κατ΄οίκον σε εφόδους την αυγή".

Εξάλλου, δήλωσε η εκπρόσωπος, η Ύπατη Αρμοστεία «έλαβε πολλές αναφορές που έκαναν λόγο για περιορισμένη πρόσβαση σε πολλές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που αντιβαίνει στο δικαίωμα της ελευθερίας στην έκφραση καθώς στερεί από τους ανθρώπους το δικαίωμά τους να ερευνούν, να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες».

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έπειτα από αίτημα των αρχών της χώρας να μπλοκάρει τουλάχιστον 100 λογαριασμούς που επικρίνουν την εξουσία στην πλατφόρμα του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα μαζική διαδήλωση κατά της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για χθες Παρασκευή στην Τρίπολη, ζητώντας την αποχώρηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που δημιουργήθηκε το 2021.
Ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαγική εικόνα στο βιοτικό επίπεδο: Ξεπερνάμε τη Βουλγαρία, αλλά...

Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΗΕ για το βιοτικό επίπεδο. Η Ελλάδα κρατά σχετικά υψηλή θέση χάρη στους κοινωνικούς δείκτες (υγείας, εκπαίδευση), αλλά η Βουλγαρία και η Τουρκία πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής στα εισοδήματα.