ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Μπανγκλαντές: Κατηγορείται για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η πρώην πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα, που κυβερνούσε τη χώρα με σιδηρά πυγμή από το 2009, διέφυγε από το μέγαρο όπου διέμενε και κατάφυγε στην Ινδία στις 5 Αυγούστου.

Ο ΟΗΕ κατηγόρησε σήμερα την ανατραπείσα κυβέρνηση του Μπανγκλαντές ότι ευθύνεται για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων το καλοκαίρι του 2024, στη διάρκεια των οποίων πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν έως 1.400 άνθρωποι.

Βασιζόμενος σε «μαρτυρίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων και άλλα στοιχεία» νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάνει λόγο για «επίσημη πολιτική επίθεσης και βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των υποστηρικτών τους, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που απαιτούν τη διενέργεια αμέσως ενδελεχούς έρευνας».

Η πρώην πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα, που κυβερνούσε τη χώρα με σιδηρά πυγμή από το 2009, διέφυγε από το μέγαρο όπου διέμενε και κατάφυγε στην Ινδία στις 5 Αυγούστου, έπειτα από πολλές εβδομάδες ταραχών που κατεστάλησαν με τη βία.

Επικαλούμενη «διάφορες, αξιόπιστες πηγές», η έκθεση του ΟΗΕ εκτιμά ότι «έως 1.400 άνθρωποι ενδέχεται να σκοτώθηκαν από την 1η Ιουλίου ως τις 15 Αυγούστου» και ότι «χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν». Στην έκθεση τονίζεται ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι το 12% με 13% ήταν παιδιά.

Η Ύπατη Αρμοστεία κατηγορεί για σοβαρές παραβιάσεις την ανατραπείσα κυβέρνηση, τις υπηρεσίες ασφαλείας και Πληροφοριών καθώς και «βίαια στοιχεία» που συνδέονται με το κόμμα της Χασίνα.

Διευκρινίζει ότι η αστυνομία έχει ανακοινώσει τον θάνατο 44 ανθρώπων.

Εναντίον της Χασίνα, που κατηγορείται από τη δικαιοσύνη του Μπανγκλαντές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έχουν εκδοθεί πολλά διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επεσήμανε ότι «διαθέτει βάσιμους λόγους για να πιστέψει ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της δολοφονίας, των βασανιστηρίων, της φυλάκισης και άλλων απάνθρωπων ενεργειών διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της γενικευμένης και συστηματικής επίθεσης εναντίον των διαδηλωτών και άλλων πολιτών που θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις ή ότι τις στηρίζουν».

«Η βίαιη απάντηση ήταν στρατηγικά υπολογισμένη και καλά συντονισμένη από την πρώην κυβέρνηση προκειμένου να αγκιστρωθεί στην εξουσία μπροστά στη μαζική αντίθεση», εκτίμησε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστέψουμε ότι εκατοντάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις, συλλήψεις και μαζικές αυθαίρετες κρατήσεις και βασανιστήρια έγιναν με τη γνώση, τον συντονισμό και υπό την καθοδήγηση πολιτικών ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας στο πλαίσιο της στρατηγικής που είχε στόχο την καταστολή των διαδηλώσεων», πρόσθεσε.

Οι διαδηλώσεις κατά της Χασίνα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2024 μετά την απόφαση της δικαιοσύνης που επέτρεπε την επαναφορά των ποσοστώσεων στις δημόσιες υπηρεσίες: το μέτρο αυτό θεωρήθηκε ότι δίνει τη δυνατότητα στην πρωθυπουργό να προσφέρει κυβερνητικές θέσεις σε πρόσωπα του περιβάλλοντός της.

Μεταβατική κυβέρνηση υπό τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Γιουνούς έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση του Μπανγκλαντές μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2026.

Έπειτα από αίτημα του Γιουνούς η Ύπατη Αρμοστεία έστειλε τον Σεπτέμβριο αποστολή στο Μπανγκλαντές, η οποία αποτελούνταν από ερευνητές ειδικευμένους στα ανθρώπινα δικαιώματα, έναν ιατροδικαστή και έναν ειδικό στα όπλα, προκειμένου να ερευνήσουν την καταστολή των διαδηλώσεων.

«Η λογοδοσία και η δικαιοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική επούλωση και το μέλλον του Μπανγκλαντές», εκτίμησε ο Τουρκ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά» σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για απάτη με κονδύλια του ΟΗΕ κατηγορείται Ελληνίδα υπάλληλος

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι η υπάλληλος, με σημαντική θέση διαχείρισης μεγάλων ποσών του ΟΗΕ, φέρεται να κατάρτιζε εξοδολόγια με πλαστά παραστατικά, ιδιοποιούμενη μεγάλα χρηματικά ποσά.