ΓΔ: 1981.39 1.31% Τζίρος: 94.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:31:01
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ο Βούτσιτς ζήτησε από τις HΠΑ να αναβάλουν τις κυρώσεις κατά της NIS

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες από 200 εταιρείες στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξαντάρ Βούτσιτς και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη διαχείριση και τους πόρους Ρίτσαρντ Βέρμα μίλησαν σήμερα για την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες από 200 εταιρείες στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι κυρώσεις θα τεθούν πλήρως σε ισχύ μετά από 45 ημέρες.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Βελιγράδι ανέφεραν σήμερα ότι ο Βούτσιτς ζήτησε παράταση της προθεσμίας για την επιβολή κυρώσεων, ανέφερε το πρακτορείο.

Σε ομιλία του προς το κοινό μετά την ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον χθες, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πει ότι ούτε η Σερβία ούτε συγκεκριμένα η NIS ήταν ο στόχος αυτών των κυρώσεων και τα μέτρα ήταν μέρος ευρύτερων ενεργειών εναντίον ρωσικών εταιρειών και συναφών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της NIS.

Από το 2008, η ρωσική κρατική Gazprom Neft και η μητρική της εταιρεία Gazprom είχαν πλειοψηφικό μερίδιο 56,15%, ενώ το 29,87% ανήκει στη Σερβία.

Ο Βέρμα δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Βούτσιτ ότι στόχος των κυρώσεων είναι να αφαιρεθεί η Ρωσία από την ιδιοκτησιακή δομή της NIS και ότι η αλλαγή ιδιοκτησίας της NIS θα οδηγήσει σε «περισσότερη ειρήνη στην περιοχή και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Σερβίας».

Πρόσθεσε ότι η Σερβία δεν θα υποστεί οικονομικές συνέπειες εάν αφαιρέσει τη Ρωσία από την ιδιοκτησιακή δομή της NIS, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ, η NIS είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στη Σερβία, αλλά αυτό το κέρδος δεν χρησιμοποιείται στη Σερβία και η Ρωσία το χρησιμοποιεί «για να χρηματοδοτήσει τη βάναυση επίθεσή της κατά της Ουκρανίας».

Ο Βέρμα ανέφερε ότι είχε συζητήσει με τον Βούτσιτς τη δημιουργία ενός στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σερβίας, ο οποίος θα ανέβαζε τις σχέσεις τους σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία θα βασιστεί σε ενεργειακά αποθέματα την προσεχή περίοδο και ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΑΓΟΡΕΣ

Δύο σενάρια για τις αγορές μετά το πλήγμα Τραμπ στα πυρηνικά του Ιράν

Από την αντίδραση του Ιράν θα εξαρτηθεί η πορεία των τιμών πετρελαίου και των χρηματιστηρίων. Ανοικτό ενδεχόμενο εκτίναξης του πετρελαίου προς τα 100 δολ., πιθανή και η αποκλιμάκωση αν το Ιράν οδηγηθεί σε ειρηνευτική συμφωνία. Τι λένε οι αναλυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει τρίτη συνεχόμενη αύξηση παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει αύξηση παραγωγής πετρελαίου έως και 411.000 βαρέλια/ημέρα τον Ιούλιο, με στόχο την πτώση τιμών και να ασκηθούν πιέσεις σε Ιράν και Καζακστάν για συμμόρφωση στις ποσοστώσεις.
Εξόρυξη πετρελαίου ηλιοβασίλεμα
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό διαρκή πίεση η τιμή του πετρελαίου, πιθανή η πτώση κάτω από 60 δολ.

Η αβεβαιότητα για την οικονομία και την παγκόσμια ζήτηση «μαύρου χρυσού» οδηγεί τις τιμές κάτω από τα 60 δολ. το βαρέλι, εκτιμά η ολλανδική τράπεζα ING. Πιθανή πρόσθετη πίεση από μια συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.