ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Gazprom: Οι κυρώσεις έφεραν ζημιές ύψους 6,86 δισ. δολαρίων το 2023

Ισχυρό χτύπημα για τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα και τον Β. Πούτιν καθώς για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια η Gazprom κατέγραψε ζημιές. Βουτιά 55% των εξαγωγών φυσικού αερίου.

Ο ρωσικός γίγαντας παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom παρουσίασε καθαρές ζημίες ύψους 629 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (6,86 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το 2023 σε σύγκριση με καθαρά κέρδη 1,2 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων που είχε το 2022.

Ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός, πληρώνει το μάρμαρο της ρωσικής εισβολής και τον περιορισμό των εξαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου έπειτα από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα ως απάντηση της συνεχιζόμενης εδώ και δυο χρόνια επίθεσης στην Ουκρανία, και για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια κατέγραψε απώλειες στον ισολογισμό της απογοητεύοντας την αγορά.

Μπορεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής και όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο, ο ενεργειακός κολοσσός και ο Β. Πούτιν να δήλωναν πως η Gazprom δεν πρόκειται να επηρεαστεί. Ωστόσο η πραγματικότητα τους διέψευσε καθώς τα καθαρά κέρδη που αναμένονταν να ανέλθουν στα 447 δισ. ρούβλια και να ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τα 1,2 τρισ. ρούβλια του 2022, κατέληξαν τελικά σε ζημιές για πρώτη φορά μετά την περίοδο 1999-2000.

Επιπλέον τα συνολικά έσοδα της Gazprom πραγματοποιήσαν «βουτιά» από τα 11,7 τρισ. ρούβλια στα 8,5 τρισ. ρούβλια, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters οι πωλήσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη υποχώρησαν κατά 55,6% στα 28,3 δισ. κυβικά μέτρα το 2023. Η ίδια η Gazprom δεν παρουσιάζει επίσημα στοιχεία εξαγωγών από τις αρχές του 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ για το κλείσιμο του Nord Stream

Με τον αγωγό φυσικού αερίου να παραμένει κλειστός επ' αόριστον, οι Ρώσοι τονίζουν πως οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ δυσχεραίνουν τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom να συντηρεί τον αγωγό Nord Stream.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έφτασε η ΔΕΠΑ σε.... ματ στην Gazprom και τι σημαίνει για την αγορά

Ανταγωνιστική τιμή προμήθειας φυσικού αερίου ως το τέλος του 2026 και διαγραφή απαιτήσεων της Gazprom ύψους 400 εκατ. ευρώ πέτυχε η ΔΕΠΑ, την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της ρωσικό αέριο.
Εργαζόμενος πετρελαιοβιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ χώρες του ΟΠΕΚ+ θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο

Ο ΟΠΕΚ+ και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία γνωστοποίησαν νέα σημαντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο, μετά το σταδιακό άνοιγμα παραγωγής που ξεκίνησε τον Απρίλιο.