Με απώλειες περίπου -2% διαπραγματεύεται η μετοχή του ΟΤΕ με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις στον οργανισμό από το λανσάρισμα της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες.
Η ΔΕΗ παρουσίασε σήμερα το ΔΕΗ Fiber που παρέχει υπερυψηλές ταχύτητες internet με τιμές που ξεκινούν από τα 17,90 ευρώ τον μήνα και φτάνουν έως τα 52,90 ευρώ τον μήνα στοχεύοντας να αλλάξει τα δεδομένα του ίντερνετ στη χώρα.
Το άνοιγμα της ΔΕΗ στη λιανική των τηλεπικοινωνιών εντείνει τον ανταγωνισμό στις υπερυψηλές ταχύτητες και ενδέχεται να οδηγήσει σε πόλεμο τιμών, που θα πιέσει τα περιθώρια του κυρίαρχου παρόχου, δηλαδή της Cocmote Telekom.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές που προσφέρει η ΔΕΗ για τις συνδέσεις των 500 mbps αντιστοιχούν σε λιγότερο από 50% της τιμής του αντίστοιχου πακέτου της Cosmote για 2play, δηλαδή για σύνδεση τηλεφώνου και ίντερνετ. Η διαφορά των δύο προγραμμάτων, βεβαίως, έγκειται στην τηλεφωνική σύνδεση που παρέχει η Cosmote, αλλά πλέον προσφορά της ΔΕΗ για ίντερνετ υψηλής ταχύτητας γίνεται δελεαστική για συνδρομητές που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το ίντερνετ και λιγότερο για τις υπηρεσίες φωνής.
Η μετοχή του ΟΤΕ έχει κάνει ανοδική κίνηση το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την ενίσχυση της συνεργασίας με τη μητρική Telekom, που έχει πάρει τον πλήρη έλεγχο του ελληνικού ομίλου, αλλά και τη νέα εμπορική πολιτική με αιχμή τα συνδυαστικά προγράμματα Magenda.
Στην αγορά επικρατεί αισιοδοξία ότι ο ΟΤΕ θα μπορέσει να ξεπεράσει την αναπτυξιακή του στασιμότητα και να παρουσιάσει αύξηση εσόδων και βελτίωση της κερδοφορίας, όμως πλέον η εξίσωση γίνεται πιο δυσεπίλυτη για τον ΟΤΕ, στον βαθμό που η είσοδος της ΔΕΗ απειλεί να προκαλέσει απώλειες συνδρομητών στις υπερυψηλές ταχύτητες και πίεση στα περιθώρια κέρδους.
Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ δεν είχαν ενθουσιάσει την αγορά, καθώς σχεδόν αμετάβλητα στα 878,8 εκατ. παρέμειναν τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ το α' τρίμηνο του 2025, με την αύξηση που σημειώθηκε στην Ελλάδα να αντισταθμίζεται από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στις δραστηριότητες στην Ρουμανία.
Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,8%, το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) του Ομίλου ανήλθε σε 329,1 εκατ., αυξημένο κατά 1%, υποστηριζόμενο κυρίως από την ανάπτυξη κατά 1,8% στην Ελλάδα, ενώ οι επιδόσεις στην κινητή της Ρουμανίας επηρέασαν τον ρυθμό ανάπτυξης του Ομίλου.