Ύστερα από ένα ράλι εννέα συνεχόμενων εβδομάδων, που έφερε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.600 μονάδες και σε υψηλά 14 ετών, ο πειρασμός της ρευστοποίησης κερδών στο ΧΑ γίνεται όλο και πιο έντονος και τίθεται το ερώτημα αν θα συνεχισθεί το ανοδικό σερί, ή θα δούμε μια διορθωτική διολίσθηση του Δείκτη, αρχικά προς το σημείο στήριξης των 1.550 μονάδων. Την ίδια ώρα, αρχίζει να απασχολεί πάλι την αγορά το πολιτικό ρίσκο, που παίρνει νέα μορφή με το συλλαλητήριο της Παρασκευής για την τραγωδία στα Τέμπη.
Το διεθνές περιβάλλον γίνεται όλο και λιγότερο ευνοϊκό, αν και οι αναλυτές επιμένουν ότι τα υψηλά κέρδη των εισηγμένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη λειτουργούν υποστηρικτικά για τις αποτιμήσεις. Στην Ευρώπη, με τον Stoxx 600 να βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα σε επίπεδα ρεκόρ, χθες ο ευρωπαϊκός δείκτης υποχώρησε οριακά, παρά τα κέρδη του DAX στη Γερμανία μετά το ευνοϊκό για τις αγορές εκλογικό αποτέλεσμα, που οδηγεί σε σχηματισμό δικομματικής κυβέρνησης από τον Φρίντριχ Μερτς.
Στις ΗΠΑ, Nasdaq και S&P 500 κινήθηκαν πτωτικά για δεύτερη συνεδρίαση χθες, ενώ ο Dow Jones σημείωσε οριακή άνοδο. Την Παρασκευή σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διμήνου για τον S&P 500, καθώς ο κορυφαίος δείκτης είχε συμπληρώσει 36 συνεχείς συνεδριάσεις χωρίς μια πτώση μεγαλύτερη από 1%. Κρίσιμη θεωρείται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων την Τετάρτη από τον κολοσσό των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, NVIDIA.
Οι νέες κινήσεις από τον Τραμπ, που δηλώνει ότι θα προχωρήσει κανονικά η επιβολή δασμών 25% σε Καναδά και Μεξικό, ενώ λαμβάνει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ επαναφέρουν την προσοχή των επενδυτών στα ρίσκα από τον προστατευτισμό του Λευκού Οίκου. Παράλληλα, διατηρείται η ανησυχία για τον πληθωρισμό και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, που μπορεί να οδηγήσει σε πιο περιοριστική πολιτική των κεντρικών τραπεζών από όσο αναμενόταν μέχρι πρόσφατα.
Ρευστοποιήσεις κερδών
Στην Αθήνα, η πρώτη ημέρα δημοσίευσης κρίσιμων για την αγορά εταιρικών αποτελεσμάτων άρχισε καλά, με την Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώνει υψηλή κερδοφορία για το 2024, βελτιωμένους στόχους ως το 2028 και γενναιόδωρη πολιτική ανταμοιβής των μετόχων με μερίσματα άνω των 2 δισ. ευρώ ως το τέλος της περιόδου του επιχειρησιακού σχεδίου. Υψηλή κερδοφορία με μέρισμα - έκπληξη (100% των κερδών 2024) ανακοίνωσε και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με τη μετοχή του να εκτινάσσεται 8% υψηλότερα.
Ωστόσο, η συνεδρίαση χθες ήταν καθαρά διορθωτική, με απώλειες 0,88% για τον Γενικό Δείκτη, που περιόρισαν τα κέρδη από την αρχή του έτους χαμηλότερα από το 10%. Ο Δείκτης υποχώρησε στις 1.603,96 μονάδες και σήμερα θα φανεί αν οι ρευστοποιήσεις κερδών θα συνεχισθούν, για να τον οδηγήσουν χαμηλότερα από τις 1.600 μονάδες, τις οποίες «πάτησε» στις 13 Φεβρουαρίου και έκτοτε έχει κρατήσει με συνέπεια. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, το επόμενο ισχυρό πεδίο στήριξης είναι οι 1.550 μονάδες, η αντίσταση τοποθετείται στις 1.650 μονάδες.
Η διάθεση ρευστοποίησης κερδών ήταν εμφανής χθες σε όλο το ταμπλό, με 90 πτωτικές μετοχές και μόλις 16 ανοδικές, ενώ οι απώλειες του Γενικού Δείκτη θα είχαν ξεπεράσει το 1%, αν δεν υπήρχε το αντίβαρο της ανόδου της Coca Cola HBC, που κέρδισε 2,04%.
Εκτός από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια και τους ιδιώτες επενδυτές, τα δικά τους «σήματα» μέσω ρευστοποιήσεων έδωσαν βασικοί μέτοχοι εισηγμένων, που σε αυτή τη συγκυρία αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν κέρδη:
- Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Τζον Πόλσον, μεγαλύτερος μέτοχος της Τρ. Πειραιώς έως τώρα με ποσοστό συμμετοχής 18,62%, οργάνωσε χθες μέσω της Goldman Sachs μια διάθεση του 2,5% των μετοχών της τράπεζας σε διεθνείς επενδυτές, με αρχική τιμή προσφοράς στα 4,5 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο στα 4,73 ευρώ). Πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελάχιστη τιμή ανέβηκε στα 4,58 ευρώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, ενώ είναι πιθανό να αυξηθεί και ο αριθμός των μετοχών που θα διατεθούν.
- Ο Όμιλος Olympia του Π. Γερμανού και η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου, μέσω του κοινού επενδυτικού σχήματος Voxcove Holdings Ltd, ανακοίνωσαν ότι μεταβίβασαν το 3,26% της Lamda Development, μειώνοντας τη συμμετοχή τους σε 6,74%. Οι συναλλαγές έγιναν στα 6,8 ευρώ, ενώ είχαν αγοράσει το 2017 στα 5,4 ευρώ. Η μετοχή έκλεισε με απώλειες 2,72%.
Οι πωλήσεις αυτές από βασικούς μετόχους αποτελούν μια ένδειξη ότι η άνοδος της αγοράς με γρήγορους ρυθμούς από την αρχή του έτους οδηγεί ακόμη και μακροπρόθεσμους επενδυτές να εξετάζουν τη ρευστοποίηση μέρους των κερδών τους, χωρίς πάντως να σημαίνει, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ότι σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός πτωτικού κύκλου, αφού τα μεγέθη των εισηγμένων παραμένουν υποστηρικτικά για τις αποτιμήσεις, ενώ υπάρχει αρκετή ρευστότητα στο περιθώριο της αγοράς που περιμένει να τοποθετηθεί.
Το πολιτικό ρίσκο
Στο μεταξύ, στα «ραντάρ» των επενδυτών αρχίζει να περνά και πάλι το πολιτικό ρίσκο, ενόψει του συλλαλητηρίου της Παρασκευής για τα Τέμπη, που θα αποτελέσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για το θέμα, οι οποίες άρχισαν τον Ιανουάριο και έχουν φέρει σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση.
Παρότι δεν αμφισβητείται γενικά η σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος, ούτε υπάρχει, όπως στο παρελθόν, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που να διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία, όπως συνέβη το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση χάνει συνεχώς πολιτικό κεφάλαιο για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει επηρεασθεί η εύρυθμη λειτουργία της, καθώς οι υπουργοί τελούν εν αναμονή των αποφάσεων του πρωθυπουργού για ένα πιθανόν εκτεταμένο ανασχηματισμό.
Σε ανάλυσή του, ο Β. Πικολί, Διευθυντής Ερευνών της Teneo, σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση στην εξαετή πρωθυπουργία του και τονίζει ότι «είναι απίθανο να κατορθώσει να ξεπεράσει αυτήν την πρόκληση χωρίς να υποστεί κάποιες παράπλευρες απώλειες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή της κλήσης άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων να λογοδοτήσουν, είτε μέσω της δικαστικής έρευνας είτε μέσω κοινοβουλευτικής έρευνας.
Ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται σχεδόν βέβαιος και το εύρος του θα μπορούσε να επηρεαστεί από το μέγεθος των συγκεντρώσεων της 28ης Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε επίσης να αποσκοπεί στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων που επηρεάζουν τη διαχείριση του γραφείου του πρωθυπουργού.
Αλλά είναι σαφές ότι η απαίτηση των πολιτών για δικαιοσύνη και η έλλειψη εμπιστοσύνης σε βασικούς θεσμούς δεν θα αντιμετωπισθούν μέχρι να εξηγηθεί καλύτερα η τραγωδία των Τεμπών και να λογοδοτήσει κάποιος».
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθης Καλύβας, εξέφρασε τον φόβο ότι πάνω στη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών για τα Τέμπη μπορεί να στήνεται ένα σχέδιο πολιτικής εκτροπής. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, βρίσκει αναλογίες στη σημερινή κατάσταση με τα γεγονότα του 2011 και το λεγόμενο Κίνημα των Αγανακτισμένων.
Σε κάθε περίπτωση, για τους παρατηρητές των εξελίξεων από την πλευρά της αγοράς θα έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις της Παρασκευής και ποιες αποφάσεις και πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. Πάντως, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να δίνει εικόνα αδυναμίας ενόψει αυτών των εξελίξεων, χωρίς να μπορεί να εκτονώσει πολιτικά την πίεση από τις διαμαρτυρίες για τα Τέμπη, αυτό θα σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο αμφισβήτησης ενός ισχυρού «χαρτιού» του ελληνικού χρηματιστηρίου, δηλαδή της αδιαμφισβήτητης πολιτικής σταθερότητας.