Αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία των εταιρειών εμφανίζονται επιχειρηματίες οι οποίοι συμμετείχαν σε διεθνή έρευνα της UBS, όπου εξετάζονται οι προοπτικές των επιχειρήσεων αλλά και το κατά πόσο έχουν προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα όπως είναι η επανάσταση που φέρνει στους περισσότερους τομείς η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση συμμετείχαν 156 επιχειρηματίες, με τις εταιρείες τους να έχουν ετήσια έσοδα 19,1 δισ. δολάρια, ενώ δραστηριοποιούνται σε 26 αγορές.
Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις προοπτικές των κλάδων τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, με περίπου 6 στους 10 (61%) να δηλώνουν ότι είναι πολύ ή λίγο αισιόδοξοι. Λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο (17%) είναι πολύ ή κάπως απαισιόδοξοι. Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα στην αμερικανική ήπειρο ξεχωρίζουν ως οι πιο αισιόδοξοι. Από τομεακή άποψη, η εμπιστοσύνη είναι υψηλή μεταξύ των επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνολογίας/υγείας και της βιομηχανίας, αλλά λιγότερο υψηλή για τους επιχειρηματίες στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών/δεσμών, σύμφωνα με την έκθεση.
Όσον αφορά το μέλλον, οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις θα αυξάνουν όλο και περισσότερο τις επενδύσεις. Το 51% πιστεύει ότι οι τυπικές εταιρείες στους κλάδους τους σχεδιάζουν μικρές ή σημαντικές αυξήσεις των επενδύσεων σε διάστημα 12 μηνών. Και κοιτάζοντας 5 χρόνια μπροστά, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 86%, σύμφωνα με την έρευνα
Το 54% πιστεύει ότι η τυπική εταιρεία στον κλάδο τους σχεδιάζει να επενδύσει σε προσωπικό σε διάστημα 12 μηνών - όχι μόνο προσλήψεις, αλλά και παροχή κινήτρων ή εκπαίδευση - ενώ το 53% αναμένει αύξηση των στρατηγικών εξαγορών ή συνεργασιών. Σχεδόν οι μισοί (47%) από τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι μια τυπική εταιρεία του κλάδου τους θα επενδύσει σε δαπάνες πληροφορικής και/ή ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ το 45% αναμένει επενδύσεις σε υποδομές, εφαρμογές και/ή μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Οι προσδοκίες για επενδύσεις σε προσωπικό είναι μεγαλύτερες στην αμερικανική ήπειρο, ενώ οι στρατηγικές εξαγορές και συνεργασίες κατατάσσονται υψηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι επενδύσεις σε στρατηγικές εξαγορές και συνεργασίες, μαζί με τις επενδύσεις σε υποδομές, εφαρμογές και/ή μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, προηγούνται του προσωπικού. Κατά τους επόμενους 12 μήνες, περισσότεροι από 4 στους 10 επιχειρηματίες (44%) αναμένουν ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου τους θα αυξήσουν σημαντικά ή ελαφρώς το εργατικό δυναμικό τους. Σε 5 χρόνια, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε περισσότερα από τα δύο τρίτα (68%) των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα.
Οι επιχειρηματίες στην Αμερική και την Ελβετία έχουν τις μεγαλύτερες προσδοκίες σε βάθος 5 ετών, ενώ πολύ λίγοι επιχειρηματίες παγκοσμίως βλέπουν σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού σε βάθος 12 μηνών ή 5 ετών. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς (52%) των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις στους τομείς τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πρόσληψη εργαζομένων, ενώ σχεδόν οι μισοί (45%) δηλώνουν ότι οι αμοιβές/ τα κίνητρα έπρεπε να αυξηθούν για να διατηρηθούν οι εργαζόμενοι. Τα προβλήματα προσλήψεων εμφανίζονται μεγαλύτερα στην Αμερική και την Ευρώπη από ό,τι στην Ασία-Ειρηνικό.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, οι επιχειρηματίες βλέπουν πολλές δυνατότητες. Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) από αυτούς θεωρούν την τεχνητή νοημοσύνη ως την τεχνολογία που προσφέρει τις μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες για τους κλάδους τους. Οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα υψηλές στους τομείς της τεχνολογίας/υγείας, αλλά χαμηλότερες μεταξύ των επιχειρηματιών της βιομηχανίας. Σε 5 χρόνια, περισσότερα από τα δύο τρίτα (67%) αναμένουν ότι η τεχνολογία θα οδηγήσει σε βελτίωση της παραγωγικότητας για μια τυπική εταιρεία του κλάδου τους.
Όσον αφορά τους κινδύνους σε διάστημα 12 μηνών, οι επιχειρηματίες θεωρούν την πολιτική αστάθεια ή/και αβεβαιότητα ως τη μεγαλύτερη ανησυχία για τους κλάδους τους (53%), ακολουθούμενη από τους υψηλότερους φόρους (42%) και τις μείζονες γεωπολιτικές συγκρούσεις (41%). Κοιτάζοντας 5 χρόνια μπροστά, οι φόροι κατατάσσονται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις ανησυχίες, ενώ οι επιχειρηματίες ανησυχούν επίσης για την πολιτική και τη γεωπολιτική.
Σχεδόν οι μισοί (46%) από τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν τους υψηλότερους φόρους ως τον πιο πιθανό παράγοντα που θα επηρεάσει αρνητικά τους κλάδους τους. Όσον αφορά τις προκλήσεις ειδικά για τις επιχειρήσεις, οι επιχειρηματίες έχουν ποικίλες ανησυχίες. Σε διάστημα 12 μηνών, ο μεγαλύτερος αριθμός (46%) ανέφερε ανησυχίες σχετικά με τις αλλαγές στους κανονισμούς του κλάδου και/ή τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, ενώ το 35% ανησυχεί επίσης για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, μια ιδιαίτερα συχνή ανησυχία στους τομείς της τεχνολογίας/υγείας. Σκεπτόμενοι το μέλλον, οι επιχειρηματίες φιλοδοξούν να εξισορροπήσουν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα με τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.
Περισσότεροι από τους μισούς (52%) δηλώνουν ότι θα ήθελαν να επικεντρωθούν περισσότερο στα ταξίδια, τα χόμπι και την οικογένεια, ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι φιλοδοξούν να γίνουν επενδυτές σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων (49%) ή σε άλλες εταιρείες (π.χ. ιδιωτικά κεφάλαια/επενδύσεις αγγέλων) (47%), σύμφωνα με την έκθεση. Μεταξύ των 156 ερωτηθέντων, το 38% είχε την έδρα του στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, ακολουθούμενο από το 21% στην Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό και το 19% στην Ελβετία. Τρεις ερωτηθέντες βρίσκονταν εκτός αυτών των περιοχών.
Οι απόψεις ανά ήπειρο
Στην αμερικανική ήπειρο, το 71% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν πολύ ή λίγο αισιόδοξοι για τις προοπτικές του κλάδου τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 57% και το 86% δήλωσαν ότι θα περίμεναν από μια τυπική εταιρεία του κλάδου τους να αυξήσει σημαντικά/λίγο τις συνολικές επενδύσεις της σε διάστημα 12 μηνών και 5 ετών, αντίστοιχα. Περισσότεροι από τους μισούς (52%) δήλωσαν ότι μια τυπική εταιρεία θα σχεδίαζε να αυξήσει σημαντικά / ελαφρώς το εργατικό δυναμικό της σε 12 μήνες, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 76% σε 5 χρόνια. Στην ερώτηση για το τι θα επένδυε μια τυπική εταιρεία στο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων, των κινήτρων και της κατάρτισης, η αναβάθμιση του εξοπλισμού ή/και των μηχανημάτων και οι στρατηγικές εξαγορές ήταν οι τρεις κορυφαίοι τομείς επενδύσεων σε διάστημα 12 μηνών.
Στην Ευρώπη, το 52% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν πολύ ή λίγο αισιόδοξοι για τις προοπτικές του κλάδου τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 59% και το 87% δήλωσαν ότι θα περίμεναν από μια τυπική εταιρεία του κλάδου τους να αυξήσει σημαντικά / ελαφρώς τις συνολικές επενδύσεις σε διάστημα 12 μηνών και 5 ετών, αντίστοιχα. Οι μισοί (50%) δήλωσαν ότι μια τυπική εταιρεία θα σχεδίαζε να αυξήσει σημαντικά / ελαφρώς το εργατικό δυναμικό της σε 12 μήνες, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε 58% σε βάθος 5 ετών. Στην ερώτηση για το τι θα επένδυε μια τυπική εταιρεία σε στρατηγικές εξαγορές, δαπάνες πληροφορικής και/ή ψηφιακό μετασχηματισμό, το προσωπικό και οι υποδομές, εφαρμογές και/ή μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ήταν οι κορυφαίοι τομείς επενδύσεων σε διάστημα 12 μηνών.
Στην Ελβετία, το 50% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν πολύ ή λίγο αισιόδοξοι για τις προοπτικές του κλάδου τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 37% και το 85% δήλωσαν ότι θα περίμεναν από μια τυπική εταιρεία του κλάδου τους να αυξήσει σημαντικά / ελαφρώς τις συνολικές επενδύσεις σε διάστημα 12 μηνών και 5 ετών, αντίστοιχα. Πάνω από τα δύο πέμπτα (43%) δήλωσαν ότι μια τυπική εταιρεία θα σχεδίαζε να αυξήσει σημαντικά / ελαφρώς το εργατικό δυναμικό της σε 12 μήνες, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε 71% σε βάθος 5 ετών. Στην ερώτηση για το τι θα επένδυε μια τυπική εταιρεία σε στρατηγικές εξαγορές, το προσωπικό και οι δαπάνες πληροφορικής ή/και ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν οι τρεις κορυφαίοι τομείς επενδύσεων σε διάστημα 12 μηνών.
Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, το 59% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν πολύ ή λίγο αισιόδοξοι για τις προοπτικές του κλάδου τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 45% και το 85% δήλωσαν ότι θα περίμεναν από μια τυπική εταιρεία του κλάδου τους να αυξήσει σημαντικά / ελαφρώς τις συνολικές επενδύσεις σε διάστημα 12 μηνών και 5 ετών, αντίστοιχα. Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) δήλωσε ότι μια τυπική εταιρεία θα σχεδίαζε να αυξήσει σημαντικά / ελαφρώς το εργατικό δυναμικό της σε 12 μήνες, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε 57% σε βάθος 5 ετών. Στην ερώτηση για το τι θα επένδυε μια τυπική εταιρεία σε στρατηγικές εξαγορές, οι υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, οι εφαρμογές ή/και τα μοντέλα και η ανάλυση δεδομένων και η επιχειρηματική νοημοσύνη ήταν οι τρεις κορυφαίοι τομείς επενδύσεων σε διάστημα 12 μηνών