Ο συνδυασμός επιβολής δασμών από τον Ντ. Τραμπ σε Καναδά, Κίνα και Μεξικό και η απειλή ότι θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις ενάντια σε Βρετανία και Ευρώπη αλλά και η νέα ενίσχυση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αποτελεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που οδηγεί σε πτώση ευρωπαϊκές αγορές και προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τις εισαγόμενες πιέσεις να πλήττουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο Τραμπ άνοιξε τον ασκό του εμπορικού πολέμου, ενώ παραδέχθηκε ότι οι δασμοί θα πλήξουν και τις ίδιες της ΗΠΑ και κυρίως τους καταναλωτές, καθώς θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις τιμών.
Οι δασμοί που έχουν ανακοινωθεί επίσημα εκτιμάται ότι θα πλήξουν εισαγόμενα προϊόντα αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων, δηλαδή περισσότερο από το 40% των αμερικανικών εισαγωγών. Την ίδια ώρα Καναδάς και Μεξικό τονίζουν ότι θα αντεπιτεθούν, ενώ και η Ευρώπη έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα εάν ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του.
Στους κερδισμένους των δασμών το δολάριο, με σταθερό ράλι έναντι όλων των ανταγωνιστικών του νομισμάτων και τον δείκτη δολαρίου να ενισχύεται 1%, ενώ το ευρώ δέχεται μεγάλες πιέσεις, πλησιάζοντας στην απόλυτη ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα, καθώς έχει διολισθήσει έως και τα 1,02 δολάρια ανά ευρώ.
Δεύτερος «νικητής» αποδεικνύεται το πετρέλαιο, λόγω φόβων για αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Πάντως ο Τραμπ φρόντισε να αφαιρέσει το πετρέλαιο από τους δασμούς ενάντια στον Καναδά και Μεξικό, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ εισάγουν 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τον Καναδά ημερησίως και 500.000 βαρέλια από το Μεξικό. Κέρδη 1,77% για το brent στα 77,02 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται 2,74% υψηλότερα στα 74,51 δολάρια, ενώ το φυσικό αέριο διέγραψε τις αρχικές του απώλειες και πλέον το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου ενισχύεται άνω του 2% στα 54,46 ευρώ.
«Βουτιά» για Ευρώπη και futures Wall Street
Με αιχμή τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, με πτώση για τον κλαδικό δείκτη έως και -4%, οι ευρωαγορές παραμένουν σε κλοιό πιέσεων, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 1,28%, ενώ απώλειες 1,73% εμφανίζει ο DAX, με τη μετοχή της Volkswagen να αποδυναμώνεται -6%.
Στο -1,20% υποχωρεί ο FTSE 100, με τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 1,67%, ενώ ανάλογο είναι το πλήγμα και στην περιφέρεια, με τον FTSE MIB να έχει απώλειες 1,69% και τον ΙΒΕΧ 35 να κινείται 1,29% χαμηλότερα.
Από την πτώση δεν «γλιτώνουν» ούτε τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον Dow Jones να έχει πτώση 1,27%, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 1,46% και ο Nasdaq έχει απώλειες 1,72%.
Αρνητικά και ορισμένα μακροοικονομικά δεδομένα για την ευρωζώνη με τον πληθωρισμό να ενισχύεται το 2,5% τον Ιανουάριο, λόγω αυξημένου κόστους στον τομέα των υπηρεσιών, με σημαντική συμβολή όμως και της ενέργειας. Σταθεροποιητική ήταν η πορεία εμφάνισε ο δείκτης ΡΜΙ για την ευρωζώνη που έφθασε στις 46,6 μονάδες το Ιανουάριο.
Παραδίδεται στους πωλητές το ΧΑ
Η εγχώρια αγορά δεν θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την πορεία της, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρεται και αυτή σε πτώση, ακολουθώντας το παράδειγμα των διεθνών χρηματιστηρίων.
Παραμένει στο κόκκινο η υψηλή κεφαλαιοποίηση, σταθερά με εξαίρεση τον τίτλο της Coca-Cola HBC ο οποίος ενισχύεται άνω του 1%. Στον αντίποδα πτώση άνω του -4% εμφανίζουν Viohalco και ElvalHalcor, ενώ υψηλότερα του -3% αποδυναμώνονται Titan, Alpha Bank, Aegean, Eurobank, Metlen και Πειραιώς. Απώλειες που ξεπερνούν το -2% για Cenergy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, HelleniQ Energy, Εθνική Τράπεζα, Lamda και Motor Oil.
Απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το επίπεδο των 1.550 μονάδων ο Γενικός Δείκτης ο οποίος στις 14:27 υποχωρεί 2,07% στις 1.516,96 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 79,9 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,14% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 2,45% και τον τραπεζικό δείκτη να κινείται 2,92% χαμηλότερα.